Graafmachines zijn een flinke investering. Ze kunnen het werk in de bouw een stuk makkelijker maken en zijn voor veel klussen ook echt noodzakelijk. Het uitzoeken van een graafmachine is voor veel mensen echter een moeilijke klus. Ze lijken allemaal zo erg op elkaar, maar zijn toch allemaal anders. Ze kunnen wel ongeveer hetzelfde, namelijk graven, maar welke aandachtspunten zijn nou echt belangrijk? In dit artikel vertel ik je meer over de aandachtspunten bij het kopen van een graafmachine.

De grootte en het gewicht

Het belangrijkste is dat je een graafmachine koopt die in de juiste gewichtsklasse en grootte valt. De minigravers zijn bijvoorbeeld handig bij kleine klussen binnen of buiten, maar de grote graafmachines kun je alleen gebruiken op grootte oppervlaktes met enorm veel ruimte. Je kunt de grote graafmachines ook niet makkelijk transporteren. Het is dus van enorm belang dat je goed kijkt wat voor soort graafmachine je nodig hebt,

Duurzaamheid

Naast de gewichtsklasse is de duurzaamheid ook erg belangrijk. Een gemiddelde graafmachine verbruikt helemaal niet zo veel brandstof, maar door de nieuwe wetten, die er ook steeds vaker zijn voor graafmachines, worden de elektrische en hybride graafmachines steeds populairder. Je wilt natuurlijk dat je graafmachine lang aan de wetten voldoet en daarom is het handig om te kijken naar de duurzame graafmachines. Elektrische graafmachines zijn relatief duur en daarom is een hybride graafmachine een prima alternatief.

Dit zijn wel de twee belangrijkste aandachtspunten voor wanneer je een graafmachine koopt. Verder is het natuurlijk nog belangrijk om te kijken hoe je hem gaat verplaatsen en om goed te kijken of het voertuig makkelijk te besturen is voor de gebruiker. Ook is het voor de bestuurder fijn als die een beetje ruimte heeft in de cabine, maar dit zijn allemaal persoonlijke voorkeuren.