Veel mensen zijn gefascineerd over de machines die op een haven gebruikt worden, want ze zijn vaak enorm en zijn gemaakt voor superzware vracht. Hoewel er veel bewondering is voor dit soort machines, weten weinig mensen hoe veel verschillende soorten havenmachines er allemaal zijn en wat die verschillende soorten allemaal doen.

Hijskraan

De bekendste havenmachine is waarschijnlijk wel de hijskraan. De hijskranen die op havens worden gebruikt, hebben echter wel wat meer tilkracht dan hijskranen die bijvoorbeeld in de bouw worden gebruikt omdat de vracht die ze moeten vervoeren simpelweg veel zwaarder is. Omdat ze een andere functie hebben, zien ze er meestal ook heel anders uit dan bouwkranen. Binnen de soort havenhijskranen zijn er verschillende soorten kranen met allemaal hun eigen toepassingen. Voorbeelden van dit soort speciale kranen zijn scheepswerfkranen, bovenloopkranen en brugkranen.

Container spreader

Aan een hijskraan in de haven kan een container spreader hangen. Met deze spreader kan je een container stevig aan alle 4 de hoeken vastpakken en van A naar B hijsen. Een hijskraan en een container spreader zijn dus een gouden duo!

Container carrier

Een container carrier bestaat uit een zwaar metalen frame met enorme wielen eronder. Hier kan je containers op plaatsen en ze hiermee heel makkelijk van A naar B krijgen. Een container carrier dien je achter een trekker te spannen om ze te kunnen verrijden. 

Straddle carrier

Een straddle carrier lijkt op een container carrier in de zin dat het ook een metalen frame is waar je een container op kan zetten. Het grote verschil tussen een straddle carrier en een container carrier is dat een straddle carrier zelf aangedreven is.


Omdat havenmachines zo robuust gebouwd zijn, gaan ze vaak lang mee. Hierdoor is handel in tweedehands havenmachines is erg levendig en na hun eerste leven worden veel havenmachines te koop aangeboden.